Књига расте када иде из руке у руку....

Књига расте тако што се чита...

Књига расте када од ње настане филм...

 

Како расте књига -  добили смо много одговора на јучерашњем дружењу са чувеном Јасминком Петровић.

У Центру за стручно усавршавање у образовању ученици основних, средњих школа и остали посетиоци имали су прилику да чују нешто више о делима и животу наше гошће која је један од најпознатијих писаца за децу.

Да су њена дела изузетна и надасве инспиративна говоре филмови који су из њих настали: Злогоње, Лето када сам научила да летим....

Поред читања одломака из својих дела Јасминка је уживала у дружењу са децом и осталим посетиоцима. Уједно им је објаснила како управо у дружењу са њима налази инспирацију за своја дела. Деца присутна на овој активности имала су прилику да јој поставе питање а нека и од њих била су: Како да током одрастања сачувамо дете у себи? Шта је у Вама пробудило жељу за писањем? Да ли особа која има у себи тугу по Вашем мишљењу боље пише? Због чега сте се одлучили да баш пишете за децу? Да ли уметник мора бити другачији од осталих људи? Како сте добили инспирацију за писање свих ликова у Све је у реду?

Ове и још многе друге чињенице занимале су посетиоце који су били веома активни у дискусији са нашом чувеном гошћом.

У оквиру Програма подршке јачању капацитета за примену Основа програма (ОП) предшколског васпитања и образовања (ПВО) – Године узлета који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР) у сарадњи са Уницефом у петак 8. априла, реализован је Једнодневни професионални сусрет (ЈПС) практичара из предшколских установа (ПУ). То је један од сегмената Програма подршке у оквиру имплементације модела Заједнице професионалног учења (ЗПУ).

На овом стручном скупу учесници су били запослени у ПУ "Вукица Митровић" из Лесковца и ПУ "Милка Диманић" из Власотинца.

 

Данас је у Центру за стучно усавршавање представљена "Монографија лесковачких основних и средњих школа" издање настало по пројекту Учитељског друштва Лесковац, а који је финансијски подржан од стране града Лесковца. 

"Монографија лесковачких основних и средњих школа" настала је као идеја градоначелника града Лесковца, др сци. мед Горана Цветановића, председника Актива директора основниих школа града Лесковца, мастер образовних политика Дејана Цакића и градског већника за образовање, мр географије Бранкице Стаменковић.

Циљ објављивања монографије је представљање свих основних и средних школа на једном месту. 

 

У петак, 27. августа 2021. године, у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању одржана је презентација "Модуларног софтвера за образовање". Аутор и реализатор овог софтвера је наш дугогодишњи сарадник Нинослав Миљковић, који је свим присутним просветним радницима представио наставну јединицу "Време и мерење времена".

 

1506 predavanje znacaj nagrade15. јуна 2021. године, у 17 часова, у Центру за стручно усавршавање у образовању Лесковац, одржано је предавање "Значај награде и казне у васпитању и образовању деце". Ово предавање је реализовано у сарадњи са Центром "Психонега" из Ниша и било је намењено свим заинтересованима, а посебно родитељима и просветним радницима.

 

Аутор и реализатор овог предавања је Стеван Станојевић, психолог, педагог, когнитивно-бихејвиорални психотерапеут под супервизијом, заступник Центра "Психонега". На скупу је било присутно 35 родитеља и проветних радника.