У четвртак,23. јуна 2022. године, у Центру за стручно усавршавање у образовању одржано је предавање на тему „Видовдан између историје и предања".
Основни циљ предавања био је афирмација историје као науке, значаја Видовдана кроз историју, као и промоција Филозофског факултета у Нишу.
Предавање је водио професор Ђорђе Ђекић, Департман за историју Филозофског факултета Универзитета у Нишу.
Теме којима се аутор бавио биле су веома разнородне и обухватале су период од раног средњег века до ХХ века.

Самоповређивање је проблем који забрињава како просветне раднике и стручњаке који су у контакту са адолесцентима, тако и њихове ближње.
Зато смо у сарадњи са Центром „Психонега“ из Ниша реализовали предавање на тему „Од рањене душе до рањеног тела - самоповређивање код адолесцената".
На ову тему говорио је наш дугогодишњи сарадник Стеван Станојевић, КБТ и Схема терапеут под супервизијом.
 

У уторак 7. јуна је у Центру за стручно усавршавање у образовању одржана трибина на којој је  представљен Фестивал „Рапевани мостови“. Овај хорски фестивал део је програма који се ове године реализује у Новом Саду који је ове 2022. године Европска престоница културе. На промоцији Фестивала говорила је др Тамара Адамов Петијевић , диригент, уметнички директор "Распеваних мостова" и председник Српске хорске асоцијације.

Центар за стручно усавршавање у образовању у сарадњи са Центром за едукацију и говорно-језичку стимулацију „Лого Арт“ Београд 28. маја 2022. године организовао је обуку на тему „Да ли је дислексија прилика и/или препрека“.

Програм обуке акредитован је од стране Здравственог савета Србије за педагоге, психологе, социјалне раднике, дефектологе, васпитаче, учитеље, наставнике. 

Реализатор обуке била је Александра Милошевић, мастер дефектолог,  реедукатор психомоторике. 

Књига расте када иде из руке у руку....

Књига расте тако што се чита...

Књига расте када од ње настане филм...

 

Како расте књига -  добили смо много одговора на јучерашњем дружењу са чувеном Јасминком Петровић.

У Центру за стручно усавршавање у образовању ученици основних, средњих школа и остали посетиоци имали су прилику да чују нешто више о делима и животу наше гошће која је један од најпознатијих писаца за децу.

Да су њена дела изузетна и надасве инспиративна говоре филмови који су из њих настали: Злогоње, Лето када сам научила да летим....

Поред читања одломака из својих дела Јасминка је уживала у дружењу са децом и осталим посетиоцима. Уједно им је објаснила како управо у дружењу са њима налази инспирацију за своја дела. Деца присутна на овој активности имала су прилику да јој поставе питање а нека и од њих била су: Како да током одрастања сачувамо дете у себи? Шта је у Вама пробудило жељу за писањем? Да ли особа која има у себи тугу по Вашем мишљењу боље пише? Због чега сте се одлучили да баш пишете за децу? Да ли уметник мора бити другачији од осталих људи? Како сте добили инспирацију за писање свих ликова у Све је у реду?

Ове и још многе друге чињенице занимале су посетиоце који су били веома активни у дискусији са нашом чувеном гошћом.