У понедељак, 5. јула 2021. године, на петогодишњицу постојања Научног клуба Лесковац, у Центру за стручно усавршавање у образовању отворен је први Мејкерс спејс на југу Србије.
Мејкерс спејс отворен је на иницијативу Центра за промоцију науке, а уз подршку Теленор фондације и града Лесковца са идејом промоције науке кроз овај стваралачки кутак.
У нашој Мејкерс кухињи позвани ће бити сви и појединци и удружења али и школе које ће моћи да своју практичну наставу реализују баш овде у Центра за стручно усавршавање у образовању.
 
Директорка Центра за стручно усавршавање Анђела Костић Минић поздравила је све присутне и рекла:
 
„Оно што бисмо тренутно могли назвати круном наше досадашње сарадње са Центром за промоцију науке, јесте данашње отварање Мејкерс спејса. Срећни смо због чињенице да је ово, после Београда, Кикинде и Шапца, тек четврти по реду Мејкерс у Србији, који отварамо на иницијативу Центра, а уз подршку Теленор фондације. Иако на први поглед можда делује као обична радионица, концепт Мејкерса је много више од тога. Наиме, ради се о месту где свако ко жели да постане члан може да реализује своје идеје, и то уз потпуно бесплатно коришћење расположивих ресурса.“

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
У среду и четвртак, 30. јуна и 1. јула 2021. године, у просторијама Центра за стручно усавршавање стручни сарадници и спољни сарадници Научног клуба Лесковац прошли су прву обуку за дoмаћине Мејкерс спејса.
Обуку је водио Предраг Давидовић, сарадник за реализацију програмских активности и израду експоната у Центру за промоцију науке.
Пратите нас и сазнајте шта је то што вам спремамо у нашем новом стваралачком кутку!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Лепе вести за Научни клуб Лесковац!
 
Објављена је прелиминарна ранг листа Јавног позива ЦПН-а.
 
Ове године на Јавном позиву за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке, Центра за промоцију науке, сарадници нашег клуба добили подршку за реализацију 5 нових научних идеја.
 
Javni poziv 2021
 
На следећем линку можете погледати прелиминарну листу Јавног позива:
 
 
Честитамо свима који су добили подршку у оквиру позива, а осталим сарадницима желимо више среће следеће године!
 
Да наука живи у Лесковцу!
 
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

skelet sistemНакон поставке два нова експоната "Илузија столице" и "Сунчани сат", Парк науке у Лесковцу постао је богатији за још један научни експонат "Човек систем". 

25. маја 2021. године у Центру за стручно усавршавање у образовању Лесковац, поводом поставке овог новог научног експоната, в.д. директора Центра, Анђела Костић Минић обратила се медијима на конференцији одржаној тим путем. Објаснила је да је Парк науке замишљен као учионица на отвореном у којој је сваки експонат распоређен да би могао да се посматра као 3Д уџбеник и да омогући стицање знања на мало другачији начин - кроз игру и забаву. Такође је нагласила да је Парк отворен за све ученике, колеге, наставнике, али и за све оне који су заинтересовани да дођу и да се упознају са науком кроз неки други угао.

skelet sistem

 

Овај научни екпонат чини скелет одраслог човека и скелет детета који се налазе један поред другог ради лакшег визуелног упоређивања и идентификовања појединачних делова скелета.Стручни сарадник Центра и Научног клуба Лесковац, Оливера Ивановић, говорила је подробније о екпонату, шта он представља и чему служи.

 
Експонати у Научном парку финансирани су од стране Центра за промоцију науке у склопу Јавног позива, а све уз подршку локалне самоуправе града Лесковца.
 
Посетите нашу учионицу на отвореном и истражите све научне експонате!
 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

У недељу, 23. маја 2021. године, одржано је последње у низу онлајн предавање

у оквиру манифестације Мај месец математике:

"Математичар као керамичар, поплочавање равни из угла математичара".

Matematicar kao keramicar

Са почетком од 11 часова, путем ZOOM платформе, ово предавање је водила Марина Васиљевић, студент и сарадник у Истраживачкој станици Петница. Учесницима је на овом предавању био представљен теоријски осврт на периодична и апериодична поплочавања равни, њихов развој кроз векове и утицај на савремену архитектуру.
 
Захваљујемо свима који су пратили ово заиста занимљиво предавање, а уједно вас позивамо да до краја маја посетите изложбу "Жене у математици", која је постављена у холу Центра за стручно усавршавање у образовању.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s