У суботу, 13. новембра 2021. године, реализована је породична миколошка шетња у селу Доња Лопушња.
 
У сарадњи са Миколошким друштвом "ЈУГ" из Власотинца и ОШ "25. мај", а уз финансијску подршку Центра за промоцију науке децу и родитеље повели смо у свет гљива- повели смо их на "Фунги сафари".
Поред доброг дружења и рекреације учесници су научили како да препознају отровне и јестиве гљиве, како се исте беру у природи, каквог су састава, да ли су лековите... Практични примери које су им стручне особе из Миколошког друштва показале у великој мери унапредили су знања учесника ове активности из области микологије.
"Фунги сафари" реализује се у оквиру Годишњег програма Научног клуба Лесковац и њен циљ је био подизање еколошке свести и стицање нових знања на пољу микологије.
 
Мејкерс спејс Научног клуба Лесковац jе отворена лабораториjа за све креативце коjи траже место за реализацију своjих идеjа. То је место које ће вам пробудити инспирациjу и омогућити умрежавање, дељење искустава и коришћење знања.
У среду 10. новембра 2021. године неформална група "Мејкери" почела је са реализацијом свог пројекта "Мејкери у еко акцији!".
Поред чланова ове неформалне групе акцији су се придружили и остали волонтери основних и средњих школа града Лесковца. Циљ ове акције је да учеснике упозна са екосистемима птица нашег краја, којих у последњих неколико година има мање.
 
Ову акцију подржали су Министарство омладине и спорта Србије, ТИМ 42 Лесковац, ГМ Оптимист, Млади истраживачи Србије, Покрет горана Војводине, ЦеГрад, Центар за промоцију науке, Град Лесковац, Удружење за заштиту и одгој птица и ситних животиња „ШТИГЛИЋ ЛЕСКОВАЦ“ и Центар за стручно усавршавање у образовање Лесковац.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Мејкерс спејс Научног клуба Лесковац данас су посетила деца Припремно-предшколске групе ОШ "Светозар Марковић" из Лесковца. Домаћини Мејкерса упознали су их коме је намењена ова истраживачка радионица и шта све њихове вредне руке могу да израде уз помоћ маште.
Пошто су и сами били истраживачи и уoчили о астрономији, свемиру, планетама... уз подршку демонстратора и своје васпитачице из вртића израдили су планете са 3Д оловкама.
Радионицу су водиле сараднице Научног клуба Оливера Ивановић и Жаклина Цветковић.
 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
У петак 24. септембра 2021. године одржана је још једна Ноћ истражвача у нашем граду.
Ову ноћ испуниле су научне шетње, експерименти, нова знања и вештине, много зелених тема, креативне радионице... Активности су реализоване у срадњи са бројним партнерима и на више локација. 
Поред уводне активности "Зелени пикник" која је преко дана одржана у градском парку у сарадњи са неформалном групом "Зелени лидери" током дана и вечери посетиоци су могли да учествују у радионицама и поставкама у Народној библиотеци "Радоје Домановић", Народном музеју и на Технолошком факултету.
 
 
Захваљујемо свим нашим сарадницима који су учинили ову научну ноћ посебном али и свим "истраживачима" који су учествовали у активностима и "Озеленели науком".
 
Следеће године вас чекамо на истом месту са неком новом темом!
 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Европска ноћ истраживача се у Србији одржава последњег петка у септембру већ тринаест година за редом.

И ове године, у сарадњи са Технолошким факултетом Лесковац, Народним музејем Лесковац, Градском библиотеком “Радоје Домановић“, Природно - математичким факултетом Универзитета у Нишу, ЈП Србија шуме, али и истакнутим појединцима, Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац припремио је сјајне радионице, научни пикник, акције, експерименте... Приметићете да је програм врло зелен, а разлог за то је тема ове Европске ноћи истраживача која нас води у свет екологије. Управо је ово и разлог зашто смо толико пажње посветили еко темама и очувању животне средине.

                                                                                             ОЗЕЛЕНИ НАУКОМ !

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s