Ако до сада нисте имали прилике да чујете нешто више о овој легенди и самој Ђавољој Вароши преносимо вам је и причамо о утисцима и доживљајима са научног излета.

 

Легенда каже.... 

Некада давно овде су живели скромни, мирни својој вери привржени становници. То је сметало ђаволу па им је он спремио „ђавољу воду“ да забораве на родбинске односе. Пошто су пили ту воду, омамљени мештани реше да венчају брата и сестру.

Ђавољи план је покушала да спречи вила, која према легенди и дан-данас држи под својом заштитом овај крај. Вила није успела да уразуми сватове, и они кренуше са младенцима ка цркви на венчање. Она се онда поче молити Богу да на неки начин спречи родоскрнављење. Бог услиши њену молбу, споји небо са земљом, дуну јак, хладан ветар и окамени сватове са младенцима.  

(извор: https://www.djavoljavaros.com/)

 

Ученици основних школа Јабланичког округа који су остварили значајне резултате на такмичењу из географије или се посебно интересују и занима их ова научна област имали су прилике да у суботу 4. јуна посете овај јединствени природни споменик.

Ђавоља варош је јединствен локалитет овог типа који се налази у нашој близини. Као такав представља, како туристичку понуду, тако и научно-историјску подлогу на којој можемо наћи земљиште различитог састава. Укупно има 202 земљане фигуре, различитих облика и димензија, висине од 2 до 15 м, ширине од 0,5 до 3 м, са каменим капама на врху. Оне настају као резултат специфичног ерозивног процеса који траје вековима. Фигуре се образују, расту, мењају, скраћују, постепено (врло споро) нестају и поново стварају. Под ударом кишних капи долази до растварања и одношења растресите подлоге земљишта. 

Овако настале земљане стубове остали климатски фактори (ветар, сунчеви зраци, промена температуре и др.) обликују у земљане фигуре чудног облика и изгледа, које када се дуже посматрају делују нестварно, како у погледу облика и величине тако и невероватне статичке постојаности. Делује нестварно, да једна земљана фигура у основи широка три метра а висока десет и више метара у врху се завршава дебљином од 20 – 30 цм и таква опстаје деценијама и вековима под теретом каменог блока тешког и до сто и више килограма...

 

Поред ових јединствених земљаних фигура имали смо прилике да истражимо изворе вода чудних својстава и позабавимо се садржајем извора. Од минералних извора па све до Жутог потока бавили смо се истраживањем биљака које расту на овом подручју. Дивни предели остали су за нама а ми смо кренули пут научног клуба где смо кроз експерименте причали о ерозивним процесима и значају зелених површина не само за природне локалитете већ за читаву планету Земљу.

Ова активност реализована је у оквиру Годишњег програма Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању уз подршку Центра за промоцију науке.

Позивамо Вас да пратите наше профиле на друштвеним мрежама и сајт како бисте и сами имали прилике да учествујете у некој од наших научних авантура.