10072021dan nauke

Дан науке у Лесковцу!

 

И ове године Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању обележио је 10. јули, Дан науке.

Својим богатим  програмом, намењеним свим узрастима, Научни клуб Лесковац омогућио је својим посетиоцима да искусе практичну страну природних и друштвених наука, да препознају утицај науке на наш свакодневни живот, и да се код деце пробуди радозналост и жеља за новим сазнањима и открићима.

Сви посетиоци имали су прилике да се упознају са још једним новитетом у нашем граду који се налази баш код нас, а то је Мејкерс спејс или ти научна лабораторија. Иако на први поглед можда делује као обична радионица, концепт Мејкерса је много више од тога. Наиме, ради се о месту где свако ко жели да постане члан може да реализује своје идеје, и то уз потпуно бесплатно коришћење расположивих ресурса.

10072021dan nauke

 

Поред  града Лесковца и Центра за промоцију науке из Београда научном клубу подршку су дале и разне институције, удружења и појединци : Удружење Теслин торањ у Србији, Народни музеј Лесковац, Центар за техничко образовање Робокод Лес, Школа страних језика SMART као и велики број наставника и заљубљеника у науку.

 

Још један битан део овог дана била је и изложба "Караван за климу", чији је циљ да омогући разумевање предности познавања и идентификовања заштићених врста, јер су свест о важности биолошке разноврсности и укључивање становништва неопходни за њено очување.

Караван за климу је пројекат који је осмислио и развио Француски институт у Србији у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији.