У суботу и недељу, 27.11. и 28.11., одржан је семинар „Језик и комуникација у школама на подручју призренско-тимочког дијалекта“ (каталошки број 005) у Центру за стручно усавршавање у образовању. Првог дана семинару су присуствовали наставници српског језика и књижевности, психолози, педагози, професори енглеског језика, професори физике и професори биологије из лесковачких основних и средњих школа. У недељу су семинар похађали упошљеници основне школе „Трајко Стаменковић“ из Лесковца.

Водитељке семинара, професорке српског језика и књижевности Наташа Томић, Биљана Ђорђевић и Биљана Мичић обрадиле су следеће теме: Општи појмови о језику и комуникацији; Раслојавање језика (социјално, територијално, индивидуално, функционално); Особености призренско-тимочког дијалекта у односу на стандардни српски језик; Граматичке и правописне грешке у вођењу школске документације и службене; Говорна култура - место, улога и значај у образовно-васпитним установама на подручју призренско-тимочког дијалекта; Разматрање чинилаца ефикасне комуникације на примерима у школској пракси; Језичка уједначеност као предуслов успешне комуникације.

Овом приликом је Наташа Томић, једна од ауторки семинара, у име Подружнице друштва за српски језик и књижевност Србије за Јабланички округ, поклонила Ресурсном Центру 27 наслова из области српског језика и књижевности.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s