Још два дана вежби одржано је у лабораторијама Технолошког факултета Лесковац протекао је радно.
 
Док је кроз практичне вежбе једна група учесника Програма за талентоване и надарене ученике радила екстракцију и пречишћавање пигментног екстрата из спанаћа, друга је дискутовала о основама везаним за растворе и начинима њихове поделе.
Касније су практично показали топлотни ефекат растварања различитих супстанци, припремали стандардни раствор кухињске соли одређене концентрације и волуметријски одређивали концентрацију киселине помоћу базе уз примену инкубатора.
 
Ученици седмог разреда наставили су тему Раствори где су практично извршили кристализацију неких супстанци и указали на њен значај. Такође су говорили о хидролизи и одређивали pH раствора поједених соли помоћу универзалног лакмус папира.
 
Група ученика осмог разреда је са својим ментором заокружила причу о основама хроматографије. Они су урадили хроматографско раздвајање пигментног екстракта из спанаћа, зачинске паприке и шаргарепе методом ТЛЦ хроматографије, као и хроматографијом на папиру.

У суботу и недељу 22. и 23. априла су деца која прате Програм за талентоване и надарене ученике из физике имала прилике да са својим менторима истражују и раде на тему "Звук, брзина и Доплеров ефекат".

 

Искуство нам значи више од свега!
 
Зато су се талентовани ученици опробали у извођењу експеримената у лабораторији.
Са менторима Биљаном Ђорђевић и Александром Лазаревићем су у лабораторијама за хемију и технологију на Технолошком факултету Лесковац изводили огледе раздвајања састојака смеше применом различитих метода и одређивање процентног садржаја састојака смеше и екстракцију пигмената из млевене зачинске паприке.

Ова активност реализована је 20. априла.

У четвртак 12. априла су ученици 7. разреда који учествују у програму за надарене и талентоване ученике из физике посетили лабораторије Технолошког факултета у Лесковцу.
Ученици су са својим менторима Предрагом Стојановићем и Драганом Стошићем у лабораторијама за физику изводили вежбе које су за њих припремиле професорка Марија Стојановић Красић и асистенткиња Невена Томић.

Први сусрет са лабораторијама Технолошког факултета за ученике који учествују у програму за талентоване и надарене ученике, организован је у среду 5. априла.
Ментори, Александар Лазаревић и Биљана Ђорђевић, асистенти са овог Факултета представили су ученицима основни лабораторијски прибор.
Они су се опробали у неким основним операцијама, као што су: мерење запремине мензурама, пипетама и пропипетама и рад на аналитичкој ваги.
На наредном сусрету ученици ће имати прилику да изведу одређене вежбе у лабораторијама.