У уторак 3. децембра у Центру за стручно усавршавање у образовању представљена су издања Центра за промоцију науке. 

Присутној публици представљен је 18. број научно-популарног часописа „Елементи“ и књига „Увод у научно новинарство“ којe издаје Центар за промоцију науке. 

0
0
0
s2sdefault

У понедељак 2. децембра одржана је конференција за медије на којој су представљене активности и најављен почетак пројекта "3Д ера младих дизајнера".

У оквиру програма подршке младима Србије под називом „Знање зна будућност“ Центар за стручно усавршавање у образовању и Научни клуб Лесковац добили су подршку за релизацију пројекта „3Д ера младих дизајнера“. Средства за реализацију овог пројекта обезбедила је компанија „ДИС“. 

Циљеви пројекта „3Д ера младих дизајнера“ су  упознавање ученика са технологијама које им иначе нису доступне у редовној  настави и оснаживање ресурса Научног клуба који су свакодневно доступни школама, наставницима, ученицима, али и осталим љубитељима науке и научних достигнућа.

У оквиру пројекта ће укупно бити реализовано 40 радионица у којима ће учествовати 80 ученика и 8 наставника техничког и информатичког образовања из свих основних школа града Лесковца. 

0
0
0
s2sdefault

Позивамо Вас да у уторак 3. децембра 2019. године у 17 часова у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању присуствујете промоцији научнопопуларног часописа „Елементи“ и књиге „Увод у научно новинарство“ којe издаје Центар за промоцију науке. 

У овом броју „Елемената“ заступљени су бројни домаћи аутори и илустратори, посвећен је феномену светлости и науци о овом феномену – фотоници, ту можемо пронаћи и приче о праву на светлост, али и праву на мрак, као и многе друге теме: понашање машина, климатске промене, мржња у сајбер свету, поезија и медицина,...18. број Елемената доноси нам и ексклузивни интервју са др Мауром Фераријем, будућим председником Европског истраживачког савета. 

Књига „Увод у научно новинарство“ пружа опсежан водич за производњу новинског садржаја o разним областима научног истраживања. Пажљивог читаоца, корак по корак, уводи у практичне вештине потребне за писање научних прича и појашњава многе познате и непознате детаље који стоје у основи овог посла. Мартин В. Англер, искусни научни новинар, обухвата главне етапе у писању и објављивању чланка; од одабира идеје, уобличавања предлога, истраживања и вођења интервјуа до упечатљивог писања за магазине, новине и онлајн издања. Књига се завршава исцртавањем бројних доступних путева у научно новинарство, као што су познати програми креативног писања, стипендије, награде и успешни онлајн научни часописи.

 

Очекујемо Вас!

0
0
0
s2sdefault

У четвртак 28. новембра је на Електронском факултету у Нишу одржана конференција студентских пројеката IEEESTEC. Представљени су радови из области рачунарства, аутоматике, електроенергетике, телекомуникација, електронике и микроелектронике. Разноврсност тема пројеката које су обрађивали средњошколци и студенти је велика. Тако су представљени уређаји које свакодневно користимо, али реализовани на нешто другачији начин, као и мерни инструменти, игрице али и ускостручни радови из различитих научних области. Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац је са својим сарадницима представио рад и активности заинтересованим ученицима, студентима и професорима.

0
0
0
s2sdefault

У оквиру пројекта "Тајне микологије" који се реализује и финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке у недељу 24. новембра одржана је још једна активност.

Ученици који су учестовали у радионицама одржаним у оквиру овог пројекта имали су прилику да практично на терену примене своја знања и вештине.

У месту Доња Лопушња у околини Власотинца ученици су са наставницима и члановима Миколошког друштва Југ из Власотинца обилазили терен, вежбали кретање кроз природу, орјентисање у простору али се првенствено обучавали за детерминацију гљива које се налазе у природи.

Након прикупљања гљива из природе су у просторијама Основне школе "25. мај" у Доњој Лопушњи посматрали пресек гљива.

Подршку реализацији ове активности дало је Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Лесковац и Дневни боравак "Дуга" чији су корисници учествовали у излету. 

0
0
0
s2sdefault