У Центру за стручно усавршавање у образовању, одржан је семинар „Барокна соло и камерна музика“, који се налази у Каталогу сталног стручног усавршавња за 2010/2011. годину под редним бројем 366.

У реализацији семинара учествовало је 50 професора музичке школе „Станислав Бинички“ из Лесковца.

Центар за стручно усавршавање у образовању имао је прилику да угости проф. др  Смиљку Исаковић, коју критика назива „Првом Дамом чембала“ и „Краљицом чембала“. Смиљка Исаковић је магистрирала на два инструмента: клавир на Музичкој академији у Београду и Конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви, а чембало на Краљевском конзерваторијуму у Мадриду. Године 1997. додељена јој је престижна међународна Масарикова награда за уметност, коју Масарикова Академија са седиштем у Прагу додељује уметницима који својим радом обогаћују везе међу народима. Ову награду пре Смиљке Исаковић је, за музику, добио Лучано Павароти.

Увршћена је у „Ко је ко у музици“ (Кембриџ и Амерички биографски институт), као и у Енциклопедију чембалист и оргуљаша (Ст. Петерсбург). АБИ ју је уврстио у „5000 личности света“ као „Прву Даму чембала“, а затим је номиновао за „Жену године“.

Из циклуса концерата „Аморозо и велике звезде“, а у оквиру Градске концертне сезоне, вечерас ће са почетком у 20 часова, као солиста, са камерним оркестром „Аморозо“ наступити проф. др Смиљка Исаковић и диригент Раде Пејчић.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s