Још један Дан науке пун утисака и позитивне енергије је за нама!
 
У понедељак 11. јула у организацији Центра за стручно усавршавање у образовању, а уз подршку Центра за промоцију науке и града Лесковца, по седми пут у нашем граду је обележен је овај значајни датум. Велики број посетилаца учествовао је у бројним радионицама и интерактивним поставкама и кроз конкретан рад, испробавање и разговоре са стручњацима из разних области дошао до нових сазнања и закључака.
 
Велику пажњу изазвале су радионице "Чувари прошлости", "Цвркутаво дрво" и "Два ортака, два коферчета и једна радионица". Присутни су се опробали и у техници вајања на радионици "Светска чуда и Ђавоља Варош" на којој су правили реплике овог јединственог чуда природе.
 
Уз подршку Технолошког факултета Лесковац реализована је активност "Чудесни свет боја". О моћи боја, пигментима, чему боје служе биљкама а чему нама, као и њиховој примени истраживали су наши учесници са професорима, асистентима и докторандима овог факултета. Екстракцијом биљних пигмената, хроматографијом (раздвајањем) пигмената на танком слоју и микроскопским посматрањем биљних препарата посетиоци су долазили до своје омиљене боје. Одабраном бојом израђивали су своја уметничка дела на папиру и текстилу.Деца Предшколске установе "Вил" припремила са специјалне експерименте о рефлектовању светлости. Кроз интерактивну поставку „Дуга“ и користећи предмете из свакодневнице посетиоци су се упознали са бојама, са њиховим „моћимa“ и како њиховим спајањем добијамо светлост која се прелама и рефлектује.
 
Предшколска установа "Агнес Викторија" представила се друштвеном игром Шисима, као и експонатом који представља реплику перископа и макету подморнице. Учесници су уз помоћ васпитача ове установе израђивали мини макете перископа.
Склапајући своје грађевине од посебних комплета посетиоци се упознали са "Чаробним светом магнета" а подршку у томе су им пружили демонстратори Научног клуба.
У великој сали Центра за стручно усавршавање традиционално је организовано предавање и додела награда у организацији Удружења Теслин торањ у Србији и Удружења инжењера и техничара Лесковац.
 
Захваљујемо се свим установама и појединцима који су пружили подршку у организацији и омогућили реализацију овог догађаја који је био изузетно посећен.