Погодака: 998

Чиме се баве археолози и ко су чувари наше прошлости деца млађег основношколског узраста сазнала су на радионици "Чувари прошлости".

У недељу 15. маја у Народном музеју Лесковац реализована је интерактивна, истраживачка радионица. Учесници овог пројекта су се на самом почетку упознали са једним од најстаријих археолошких локалитета - Царичиним градом. Имали су прилике да виде како је некада изгледао и како сада изгледа Царичин град, да чују причу о цару Јустинијану али и самом животу народа у то време.

После ове уводне активности имали су и сами прилике да се ставе у улогу археолога и конзерватора. Предмете које су на лицу места ископавали, сами су рестаурирали и конзервирали као финални предмет од керамике. 

Циљ ове радионице био је упознавање деце са археолошким локалитетом Царичин град његовим културним и историјским значајем, занимањем археолога и конзерватора и развоја свести за очувањем културне баштине.

Реализатори ове активности су Александра Стојановић Станковић, кустос - музејски педагог Народног музеја у Лесковцу и Лидија Младеновић, археолог - приправник Народног музеја.  

 

Ова активности реализована је у оквиру Годишњег програма Научног клуба Лесковац за 2021. годину, који по јавном позиву финансира Центар за промоцију науке.