НАЗИВ ПРОГРАМА: ПРИМЕНА МИСАОНИХ ЕКСПЕРИМЕНАТА У НАСТАВИ 

Мисаони експерименти своју примењивост налазе у свим наставним предметима, у готово свим начинима извођења наставе, могу да буду део сваког метода преношења и стицања знања, незаобилазни су у процесу учвршћивања и ретенције знања и пружају неограничен простор за иновацију у сферама наставе, образовања и васпитања. Као што ученици имају тенденцију да се „навуку“ на своје омиљене електронске игрице, мисаони експерименти показују подједнаку адиктивност у педагошком контексту, у процесу учења и преношења знања. То дугују начину постављања проблема, који сместа захтева неку реакцију, нуђење било каквог решења, изазива гранање решења, приморава на одабир најуспешнијег решења или чак позива на разрешење, на одбацивање проблема као псеудопроблема. У том смислу, у контексту наставе, нема активности која више буди интелектуалну радозналост од мисаоних експеримената.

Интернет страница

http://cpn.rs/misaonieksperimenti/ 

ДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА: 23. фебруар 2019. године од 10:00 сати

КАТАЛОШКИ БРОЈ: 554                                        

ТРАЈАЊЕ: један дан (8 бодова) 

ОБЛАСТ: општа питања наставе 

АУТОРИ/РЕАЛИЗАТОРИ: Машан Богдановски, доктор филозофије, Филозофски факултет у Београду; Иван Умељић, дипломирани филозоф, Центар за промоцију науке 

ЦИЉНА ГРУПА: наставник предметне наставе – гимназија, наставник општеобразовних предмета – средња стручна школа, наставник стручних предмета - средња стручна школа, наставник у школи за образовање одраслих, наставник општеобразовних предмета у средњој уметничкој школи (музичке, балетске, ликовне), наставник стручног предмета у основној/средњој уметничкој школи (музичке, балетске, ликовне), наставник изборних и факултативних предмета стручни сарадник у школи 

ОПШТИ ЦИЉ: Упућивање наставника у садржај мисаоних експеримената у најширем дијапазону научних дисциплина и обучавање за њихову употребу и примену у настави. 

СПЕЦИФИЧНИ ЦИЉЕВИ: Подизање компетенција наставника о мисаоним експериментима у науци и филозофији и њиховом значају у процесу учења; обука наставника за коришћење техника мисаоне експериментације у овладавању кључним појмовима релевантних (фундаменталних) научних дисциплина; долажење до нових сазнања у ситуацијама у којима су класични емпиријски експерименти немогући и недовољни и развијање креативне имагинације у формулисању и разумевању научних хипотеза и теорија на часу (обухваћених постојећим наставним програмом); развијање наративног приступа хипотезама и теоријама из природних и друштвених наука у циљу ефикаснијег преношења и усвајања градива као и повезивања садржаја из различитих наставних предмета. 

КОТИЗАЦИЈА: 1.800,00 динара уз могућност плаћања у две месечне рате. Уплату извршити на жиро рачун: 840-946668-90. У позиву на број навести каталошки број семинара (554). 

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: Пријављивање на телефон 016/214-555 или на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Подаци који се достављају: име и презиме учесника, јмбг, занимање, установа у којој ради и број мобилног телефона.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s