Погодака: 3923

DNKa1По први пут наш Центар угостио је један јако занимљив камп

Дечји научни камп - ДНК


У периоду од 15. до 18. октобра 2020. године ученици VI и VII разреда, основних школа града Лесковца, учествовало је на научном кампу на тему "Кројимо мапе". Задатак Првог дечјег кампа било је истраживање на тему ’’Мапе и мапирање’’, односно како овом техником могу да се представе различита истраживања о Лесковцу:

 

Више од 20 основаца, учесника овог кампа, у Центру за стручно усавршавање у образовању, подељени у 5 тимова ових 4 дана савладавало je знања и вештине у изради мапа, које имају широку употребу у свим областима. У томе су им помагали научни демонстратори који су са њима заједно радили на истраживањима и пројектима.

 

Сваки од тимова је имао задатак да осмисли име свог DNKa2тима и поздрав који је био специфичан за сваки од њих као и истраживање којим су се бавили из најразличитијих области.

Један се бавио мапирањем свемира и практично показао где би биле остале планете, ако би Центар за стручно усавршавање ’’имитирао’’ Сунце и колике су те раздаљине у стварном простору. Макете осталих планета су распоређене на одговарајућим локацијама у нашем граду, такође у одговарајућој већичини.

Друга група се бавила нивоом буке у Лесковцу. У различтитим периодима дана, мерен је, и упоређиван ниво буке на више од 20 локација и сада имамо  прилику да ’’видимо’’ и чујемо шумове који нас окружују, и то истражвање је било приказано на интерактивној мапи и визуализовано кроз скулптуру од разнобојног конца у виду технике "String art" у дворишти Центра.

DNKa4Трећа група је на мапу света представила миграцију животиња. Тачније имала је задатак да прати кретање неколико врста животиња, ради резимљавања или размножавања, који је могао бити видљив под ултравиолетном светлошћу.

Четврти тим бавио се ’’укусном темом’’, локалном храном. Испитивали су Лесковчане коју храну воле и шта једу, а потом истраживали одакле, из којих крајева света она долази, тако да смо на крају имали мапу светских укуса, али унутар Лесковца.

Последњи истраживачки тим бавио се емоцијама, односно каква осећања вежемо за болницу, школу и друге институције, а резултат истраживања била је топлотна мапа емоција, њихове изражености и међусобног преклапања приказана под UV светлом.

 

Да смо били на правом путу указале су нам наше грешке и тимски рад којим смо све решили успешно до краја али и коментари деце која су желела да и наредних дана буду са нама и истражију нове теме.


Захваљујемо се Центру за промоцију науке, без ког не би било ни кампа, научним демонстраторима, камперима, родитељима и школама.


У ишчекивању новог кампа шаљемо поздрав: "Да наука живи у нашем граду!"