Погодака: 1988

У уторак 3. децембра у Центру за стручно усавршавање у образовању представљена су издања Центра за промоцију науке. 

Присутној публици представљен је 18. број научно-популарног часописа „Елементи“ и књига „Увод у научно новинарство“ којe издаје Центар за промоцију науке. 

У овом броју „Елемената“ заступљени су бројни домаћи аутори и илустратори, посвећен је феномену светлости и науци о овом феномену – фотоници, ту можемо пронаћи и приче о праву на светлост, али и праву на мрак, као и многе друге теме: понашање машина, климатске промене, мржња у сајбер свету, поезија и медицина,...18. број Елемената доноси нам и ексклузивни интервју са др Мауром Фераријем, будућим председником Европског истраживачког савета. 

Књига „Увод у научно новинарство“ пружа опсежан водич за производњу новинског садржаја o разним областима научног истраживања. Пажљивог читаоца, корак по корак, уводи у практичне вештине потребне за писање научних прича и појашњава многе познате и непознате детаље који стоје у основи овог посла. Мартин В. Англер, искусни научни новинар, обухвата главне етапе у писању и објављивању чланка; од одабира идеје, уобличавања предлога, истраживања и вођења интервјуа до упечатљивог писања за магазине, новине и онлајн издања. Књига се завршава исцртавањем бројних доступних путева у научно новинарство, као што су познати програми креативног писања, стипендије, награде и успешни онлајн научни часописи.

 

О овим издањима говорили су представници Центра за промоцију науке Иван Умељић и Ђорђе Петровић.