Погодака: 2733

 

Десету јубиларну Недељу истраживача у оквиру пројекта Европска Ноћ истраживача 2019 у Научном клубу Лесковац обележило је 19 активности - од којих је 7 реализовано од уторка до четвртка док је у петак 27. септембра реализовано 12 активности. Укупан број посетилаца у овој недељи истраживача био је око 1500.

Европска недеља истраживача у нашем граду довела је нове сараднике и програм у ком су сви посетиоци, а највише они најмлађи, уживали.

Ове године изашли смо из оквира, на који су наши суграђани навикли, и активности преселили свуда где наука живи. Поред активности које су организоване у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању и Научног клуба Лесковац активности су се дешавале и у: Народној библиотеци „Радоје Домановић“, дворишту Туристичке организације Лесковац, Народном музеју Лесковац, Хидроелектрани Вучје и Технолошком факултету у Лесковцу.

У програму није било већих одступања осим што је због лошег времена активност Посматрање небеских тела са брда Хисар, која је програмом била предвиђена за уторак 24. септембар, пребачена за петак 27. септембар. Уместо ове активности у уторак смо реализовали радионицу за млађе основце Практичним радом до знања.

Ове године су поред волонтера у ЕУ ћошету посетиоци могли да чују и нешто више о програмима размене од наше сараднице Татјане Илић, наставнице српског језика и књижевности и њених ученица које су учествовале у пројекту за дечији активизам Десигн фор Цханге на Тајвану. Сви посетиоци су могли да питају и размене искуства са наставницом и ученицама.

Све ово Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању не би могао да изведе без подршке Центра за промоцију науке, града Лесковца али и многих пријатеља и сарадника, и то: Технолошки факултет Лесковац; Астрономско удружење "Еурека"; ОШ „Драган Лукић“, Београд; Менса Србија; ОШ "Вожд Карађорђе", Лесковац; ОШ "Светозар Марковић", Лесковац; ОШ "Васа Пелагић", Лесковац; ОШ "Петар Тасић", Лесковац; ОШ "8.октобар", Власотинце; Гимназија Лесковац; ХТШ "Божидар Ђорђевић Кукар", Лесковац; ОШ "Јосиф Костић", Лесковац; Електронски факултет Ниш; Хаб иновативних едукација УНБОX, Ниш; РЕЦАН Фондација за рециклажу лименки за пиће, Београд и Додо Студио Лесковац.

Поред нових сарадника који су омогућили да програм буде богатији и разноврснији ове године укључени су  и спонзори који су се потрудили да ова манифестација буде још видљивија и то су: Бивода из Бујановца, Дневник Југа – ЗДК медија билборди, штампарија Графо Пен Лесковац и Тв Лесковац.