Погодака: 2791

У суботу 6. октобра 2018. године деца нижих разреда основних школа града Лесковца имала су прилику да по пројекту „Деца у времеплову кроз културну баштину Лесковачког краја“ посете Текстилни музеј у Стројковцу који је  једини музеј овакве врсте у нашој земљи.

Зграда музеја сачувала је специфичну архитектонску лепоту, карактеристичну за период у коме је грађена, а и опремљена је аутентичним намештајем и посуђем. Музеј је отворен 1954. године, а реконструисан је 2011. године, чиме је објекту враћен стари сјај и некадашњи, аутентичан начин производње гајтана - каналом тече вода чија снага покреће механизам за окретање чаркова за упредање гајтана.

У њој су 1884. године предузимљиви Лесковчани отворили прву фабрику гајтана, што се сматра зачетком текстилне индустрије у Србији. 

Деца су поред приче кустоса имала прилике да погледају како се некада ткало, а онда и да се сами опробају у овој вештини на малим ручним разбојима. 

Овакав приступ науци деци је био врло занимљив, тако да наши истраживачи једва чекају нове походе које ће истражити и упознати!