Погодака: 1706

Град Лесковац је по други пут био домаћин пројекта Европске Ноћи истраживача под слоганом „Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ“. Као један од званичних организатора овог великог пројекта Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац је уз сарадњу својих најближих партнера установа образовања и културе, а уз подршку Центра за промоцију науке и града Лесковца припремио богат програм на тему културног и природног наслеђа.

Сви посетиоци су у Недељи истраживача могли да посете бројне радионице, предавања, излете али и интерактивне пунктове који су посетиоцима на забаван начин приближили културно наслеђе нашег краја.

Увод у недељу истраживача представиле су посета археолошком налазишту Царичин град и културно-историјски обилазак града Лесковца. Затим су организоване радионица Суанпан – ум царује, предавање о хидроцентрали у Вучју и предавање о имунитету и вакцинацији.

Сама Ноћ истраживача одвијала се у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању.

Ученици основних и средњих школа могли су да  се опробају у везу мотива са народне ношње, да се упознају са дидактичким материјалом Народног музеја Лесковац, сазнају нешто више о старим речима тражећи њихове паралеле у савременом српском језику, као и да израђују накит посебним техникама. Одржана је и радионица "Упознајмо и чувајмо наше наслеђе".

Посебну пажњу привукао је базар старих заната где су се посетиоци упознали са производима и алатима: столара, јувелира, сарача и бомбонџије, као и припремом националне кухиње некад и сад.

Старији посетиоци Ноћи истраживача могли су да сазнају нешто више о Сецесији као делу културног наслеђа Србије али и да се упознају са традицијом и културном баштином Кине.

Најмлађи учесници Ноћи истраживача – деца из Предшколске установе „Вукица Митровић“ из Лесковца представили су посело и старе обичаје који су специфични само за град Лесковац.

У програму су се налазиле и радионице Народне библиотеке „Радоје Домановић“ из Лесковца, затим радионица историја кроз енглески језик и историја абакуса.

Целокупни програм пратила су извођења народних песама за које су били задужени ученици етно групе Музичке школе „Станислав Бинички“ из Лесковца.