Својим поставкама са алатима и готовим производима представници старих заната знатно  су обогатили програм Ноћи истраживача.

Посетиоци су могли да се упознају са старим занатима од људи који се још увек тиме баве, као и од оних који чувају традицију својих предака. Драган Танић, школски библиотекар представио је алат и мајсторско писмо столара који се генерацијама чувају у његовој породици. Бомбонџијска радња „Настић“ и њени представници браћа Предраг и Ненад су поделили своји слатке производе и донели део алата којим се некада служила њихова породица, али који они и дан данас користе за израду разних слаткиша.

Сарач, један од пет људи који се у Србији још увек баве овим послом, Ненад Ђорђевић, својим присуством истакао је значај очувања старих заната и њихову неопходност постојања.

Посебни део дворишта Центра био је резервисан за представљање накита израђеног техником филигран, којом се бави Ивана Станковић магистар ликовне графике и филиграна, где су представљени алат, сировине и готови производи.